Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant
Brabantlaan 1
5216 TV 's-Hertogenbosch
Contactpersoon: mevrouw N. Vugts
Tel: 073-6808021 / 073-6808496
[email protected]
www.brabant.nl
Het Brabantse erfgoed is voor de provincie een belangrijk onderdeel van de identiteit en geeft het daarom een belangrijke plaats in de verdere ontwikkeling van Brabant. Overal in Brabant zie je ons verleden terug: van kloosters tot burchten en van fabrieksgebouwen tot boerderijen. Plekken die ons verbinden en ons Brabander laten voelen.
Beleidskader Levendig Brabant 2030: ambitie en doelen
Levendig Brabant is een integraal beleidskader voor de sectoren cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd. Een beleidskader geeft richting aan wat we met het provinciale beleid willen bereiken. Hierin leggen we onze ambities en doelen vast en definiëren we de rol die we als provincie willen vervullen.
Cultuurhistorische Waardenkaart
De Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW) geeft de meest recente erfgoedinformatie van het rijk, met archeologische en bouwkundige monumenten, met archeologische verwachtingswaarden en met beschermde stads- en dorpsgezichten. Ook geeft de CHW nog alle informatie die eerder op de CHW 2006 te vinden was (ruim 30.000 erfgoedwaarden).
Monumenten
Brabant heeft een rijke geschiedenis. Dat zie je ook aan de vele oude gebouwen. Ze vormen een belangrijk deel van de identiteit van Brabant. Om deze monumenten te behouden, beleefbaar en bereikbaar te houden, is het zaak deze goed te onderhouden. Samen met eigenaren en vrijwilligers draagt de provincie daar zorg voor.

De zorg voor ons Brabant erfgoed, draagt de provincie niet alleen. Belangrijke partners in het behoud van het Brabantse erfgoed zijn:
- Monumentenwacht Noord-Brabant: zij ondersteunen eigenaren en beheerders bij het onderhoud van hun monument en zorgen zo dat ons onvervangbare Brabantse erfgoed doorgegeven kan worden aan volgende generaties.
- Monumentenhuis Brabant: Stichting Monumentenhuis Brabant verbetert de kwaliteit van de monumentenzorg.

Duurzaam monument
Duurzaamheid is voor de provincie de basis van het beleid. Brabant wil een provincie zijn die economische, sociale én ecologische vooruitgang boekt. Samen werken we aan een duurzame en groene toekomst voor alle Brabanders en de generaties na ons.
Er gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid vanuit allerlei verschillende opgaven binnen de provincie. Daar krijgen we een groener, schoner en duurzamer Brabant voor terug. Bent u benieuwd wat de provincie doet rondom duurzaamheid en hoe u hieraan kunt bijdragen? Lees meer hierover op Brabant Doet Wat.
Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed
Het ontzorgingsloket is er om eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te helpen bij het verduurzamen van hun pand. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook culturele instellingen met monumentale panden. De regeling is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te ondersteunen met verduurzamen door te ondersteunen met het in kaart brengen van de mogelijkheden d.m.v. een energiescan en wordt je begeleid richting de uitvoering.
Let op: De bekostiging van verduurzamingsmaatregelen zelf valt hier dus niet onder.
Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)
Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten? De nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. U krijgt subsidie voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen.
Het is op dit moment niet mogelijk DUMAVA aan te vragen. De regeling is eerder gesloten dan verwacht, omdat het budget overtekend is. Dit betekent dat er meer aanvragen zijn ingediend, dan er geld beschikbaar is. DUMAVA gaat begin januari 2024 nog een keer open.
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Cultuurfonds
Het Cultuurfonds, het Nationaal Restauratiefonds en negen provincies werken samen in de Cultuurfondsen voor Monumenten.
Uit het fonds worden laagrentende leningen verstrekt voor de restauratie, verduurzaming en herbestemming van gemeentelijke en provinciale monumenten of karakteristieke panden. De Cultuurfondsen hebben daarmee een belangrijke rol in het versterken van lokaal erfgoed en daarmee het behoud van het unieke karakter en identiteit van regio’s. En wordt een bijdrage geleverd aan het versnellen van de energietransitie en worden monumenten klaar gemaakt voor de toekomst.
Er is veel belangstelling voor de Cultuurfonds-hypotheek. In een aantal provincies zijn er daardoor beperkt middelen beschikbaar om laagrentende leningen te kunnen verstrekken. Wilt u zekerheid voordat u een aanvraag doet? Neem dan contact met op met het Restauratiefonds via 088 - 2539020.
Meer monumenteninformatie
-
Erfgoed Brabant Academie: de plek voor scholing en erfgoedkennis in Brabant.
- Stichting Monumentenhuis Brabant: het provinciaal kenniscentrum op het gebied van monumentenzorg en archeologie.
- Brabants Cultuur Historisch Informatie Centrum: Het geheugen van Brabant, verhalen ontdekken en geschiedenis onderzoeken.
- Monumenten Beheer Brabant: houdt zich bezig met het beheren van cultureel erfgoed in Brabant. Voor alle aangekochte monumenten is naar een rendabele herbestemming gezocht die past bij het monument en de omgeving, en die bijdraagt aan het behoud en versterking van de kwaliteit en belevingswaarde van het historische stads- of dorpsbeeld.
- Brabants Erfgoed
Verhaal: toekomst voor de leerfabriek
Ben ten Hoven zorgt ervoor dat leegstaande monumentale panden van de leerfabriek een nieuwe bestemming krijgen en daarmee weer een toekomst. Dat doet hij in opdracht van de provincie Noord-Brabant, die eigenaar is van het complex.
